HTML

Most már eluntam

Eluntam, hogy az emberek zöme birka módjára tűri, hogy a legminimálisabb hatalommal rendelkező senkik szórakozzanak velünk. Most kiírom magamból a dühömet.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Kit, miért üldöz a VPOP?

2008.06.16. 11:13 Dr Kangörény

Szlovák rendszám az autókon. Leszögezném, nekem magyar rendszámom van, és mostanában nem tervezem autó vásárlását, tehát közvetlenül nem vagyok érintett a témában, de véleményem azért van.
A hír: a VPOP vizsgálja a szlovák rendszámmal közlekedő autósokat, hogy jogosan használják-e a rendszámot, vagyis, hogy jogosan fizetnek-e sokkal kevesebbet az autóért, üzemeltetésért, stb.
Alapvetően mint minden épelméjű ember, én is azt gondolom, hogy aki adót csal, az közvetlenül a többi adófizetőt szopatja meg hiszen az állam a csalók miatt hiányzó bevételeket a többi adófizetővel fizetteti meg. (Ami önmagában szemétség, , hiszen adót emelni sokkal könnyebb, mint a csalókat megfogni.)
Azonban a szlovák rendszámot valamiért nem érzem adócsalásnak.
Ugyanis beléptünk az EU-ba. És ennek bizony vannak az állampolgárok számára előnyös vonzatai is. (Most kedves politikusaink csodálkozhatnak: Jéééé, ezt nem gondoltuk volna.)
Mert az, hogy “lehet-e cukrászdám Ausztriában”, csak keveseket érint, viszont a szlovák rendszám többeknek nyújt lehetőséget. Mire is?
Pl. a regisztrációs adó, súlyadó elkerülésére, a kötelező biztosítás és a casco összegének csökkentésére.
Gonosz dolog az, ha valaki nem akarja ezeket fizetni? Véleményem szerint nem az. Ráadásul a jog betűjének tökéletesen megfelel az a mód, ahogyan egyesek elkerülik ezeket, hiszen van szlovák személyi igazolványuk, vagy szlovák cégük és ebben az esetben ezek azok az adminisztratív feltételek, amiket a törvény előír.
 
Hirtelen eszembe jutott a képviselői költségtérítések ügye. A törvény lehetővé teszi a magyar ingyenélők számára költségtérítés kifizetését úgy, hogy azokat nem kell számlával igazolni. Tehát ha egy magyar képviselő felveszi a költségtérítését (és tegyük fel) elkurvázza azt, akkor a törvény által előírtak szerint, adminisztratív szempontból törvényesen jár el.
A törvény szellemének megfelel ez a helyzet? Egy lófaszt!
 
Látszik a párhuzam? Papíron mindkét esetben a törvények szerint járnak el az érintettek, valójában az adófizetést kerülik el.
És mégis van különbség. Az egyiket a hatóságok teljes erővel, nemzetközi úton is üldözni akarják. A másik meg úgy jó, ahogyan van.
 
Több kérdés is felvetődik bennem ezek miatt.
  1. Nem kéne először a képviselők között rendet tenni, mielőtt az adófizetőket baszogatják?
  2. Nem kéne inkább a környező országokhoz hasonló adóterheket használni kis hazánkban?
  3. Ki a fasznak jó az, ha legközelebb nem szlovák rendszámú autóval járnak a népek, hanem ki is költöznek Szlovákiába, Romániába, stb.? Mert lehet abban bízni, hogy az emberek zöme ezt úgysem teszi meg, de előbb-utóbb aki megteheti, az meg is fogja tenni.

Szólj hozzá!

Címkék: költségtérítés képviselők vpop szlovák rendszám

A bejegyzés trackback címe:

https://eluntam.blog.hu/api/trackback/id/tr7523389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása